Öğrencilerimizi ekrandan uzak tutma mücademiz velilerimizle işbirliği içinde devam etmektedir. Başlattığımız Ekrandan Uzak Kal projesinden güzel sonuçlar almaya devam ediyoruz.
TEKNOLOJİYE BAĞIMLI OLMA KAMPANYASI
Günümüzde teknolojinin çocuklar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri en aza indirmek ve teknoloji bağımlılığı ile mücadele etmek için, okulumuz tarafından okul-veli işbirliği ile bir kampanya düzenlenmiştir.
Teknolojinin son yıllarda hayatımızın her alanında bulunması ve kullanan yaş grubunun giderek alt seviyelere inmesi, çocuklarımızın gelişimini olumsuz da etkiliyor. Okulların yaz tatili süreci, yaşanan pandemi, 6 şubat depremleri felaketi ve çocukların boş zamanlarının çok olması onları teknoloji ile daha çok içli dışlı bir hale gelmiştir. Teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirmek ve onlarda farkındalık oluşturmak için; ‘Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele’ ve ‘mümkün olduğu kadar zararlı teknolojiden uzak bir hayat’ sloganıyla kampanya düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.
Bu proje ile çocukların teknolojiyi; araştırma ve öğrenme dışında kullanmama alışkanlığı edinmeleri amaçlanmıştır.
ÇAĞIN YENİ BAĞIMLILIĞI
Teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan, davranışsal bağımlılıklar oyun oynama bozukluğu, sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı gibi bağımlılık yapıcı davranışlarla kendini gösteren bağımlılık türü teknoloji bağımlılığı olarak tanımlanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre oyun oynama davranışı ile ilgili sağlık sorunları sadece oyun oynama bozukluğunun kendisi ile sınırlı değil. Oyun oynama bozukluğuna eşlik eden yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme, görme ve işitme problemleri; kas/iskelet problemleri, depresyon, sinirlilik, öfke ve can sıkıntısı gibi birçok probleme yol açıyor. Teknolojilerin ve sosyal medyanın aşırı kullanımı özellikle çocuk ve gençler açısından siber zorbalığa uğrama veya beden imajının bozulması gibi sonuçlar da doğuruyor.
Tüm bu risk unsurları göz önünde bulundurulduğunda, çocukların çevrim içi ortamlarda güvende olmasını sağlayacak bilgi ve becerilerle donatılması son derece önemli bir hale geliyor.
BAĞIMLILIK NEDİR?
Bağımlılık kullandığımız bir nesne veya yaptığımız bir eylem üzerinde kontrolü kaybedip onsuz yaşayamaz hale gelmektir. Mesela bilgisayarda, tablette ve telefonda oyun oynarken ya da internette vakit geçirirken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsak ve oyunu bırakamıyorsak bu bir uyarı işareti olabilir.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ
Bir kişide bağımlılığın başladığını ya da başlamak üzere olduğunu aşağıdaki belirtilerden anlayabiliriz: ► Teknolojiyle giderek daha çok vakit geçirmek istiyorsanız,
► İstediğiniz kadar kullanamadığınızda sinirleniyorsanız,
► Her seferinde planlandığından daha çok kullanıyorsanız,
► Sebep olduğu sıkıntılara rağmen teknolojiyi kullanmaya devam ediyorsanız,
► Kullanmadığınız zamanlarda bile aklınız ondaysa,
► Kullandığınız cihazlar nedeniyle sorumluluklarınız aksıyorsa; siz de bir teknoloji bağımlısı adayı olabilirsiniz.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI DERKEN?
► Televizyon
► Telefon
► Tablet
► Bilgisayar oyunları
► Oyun konsolları
► İnternet
► Sosyal medya
Oyun bağımlılığının belirtileri:
► Giderek oyun başında daha fazla zaman geçirmek
► Aile ya da arkadaşlarla birlikte vakit geçirmek yerine oyun oynamayı tercih etmek
► Oyunlarda alınan başarı ve ilerlemeleri gerçek hayattaki başarılardan daha çok önemsemeye başlamak
► Aileden uzaklaşmak, oyun başında geçirilen süre ile ilgili tartışmalar yaşamak
► Oyun başında geçirilen uzun vakitler sonucu okulda başarısızlık, devamsızlık sorunları, arkadaşlık ilişkilerinin bozulması, uykusuz kalma sorunlarının görülmesi.
Kendimizi korumak için öneriler:
► Yavaş yavaş ama kararlı olarak azaltın.
► Oyunun yerini doldurun, kullanımı azalttığınızda yeni faaliyetlere yönelin (Spor, hobi, vb.)
► Sanal ortamdaki başarı ve saygınlığı gerçek hayattakiyle karşılaştırın.
► Zararlarını, sizden aldıklarını düşünün. Örneğin akşam aile sohbetlerinden yoksun kalabilirsiniz, ders başarınız düşebilir.
► Gerekirse uzman yardımı alın
Gereğinden fazla cep telefonu kullanımıyla baş etmek için ne yapmalıyız?
► Cep telefonu kullandığınız zamanları gözlemleyin.
► Yatağınıza gitmeden en son 30 dakika önce telefonunuzu kontrol edin. Eğer mesajlarınız, cevapsız aramalarınız varsa dönüş yapmak için ertesi günü bekleyin. Uyku düzeninizi korumayı önceleyin.
► Cep telefonuyla yapmakta olduğunuz en önemsiz aktiviteyi azaltarak işe başlayın.
► Bir kişiyle yüz yüze iletişimdeyken cep telefonunuzu uzak bir yere koyma veya kapatma konusunda kendinizle anlaşın.
KİMLER RİSK ALTINDA?
► Spordan uzak duran ve hareketsiz yaşamı tercih edenler
► Olumsuz ve bağımlı arkadaş çevresi bulunanlar
► Ders başarısı sürekli düşük olan ya da okul dışı faaliyetlere karşı isteksiz olanlar
► Arkadaş edinme, iletişim kurma ve iletişimi devam ettirme becerileri az olanlar
► Aile içi çatışmalar yaşayan, sağlıklı iletişimi olmayan aile üyeleri
► Hayatlarında kaliteli vakit geçirebileceği aktiviteler bulunmayanlar
► Sosyal ilişkilerinde kendini ifade etmekte güçlük yaşayanlar
► Aileleri teknolojiyi olumsuz ve bilinçsiz kullanan bireyler
TEKNOLOJİ KULLANIMINI NASIL ZARARLI HALE GETİRİYORUZ?
► Denetimsiz, sınırsız ve amaçsız,
► Gündelik yaşamı ve sorumlulukları aksatacak şekilde,
► Uzun süreli ve uygun olmayan içeriklerle,
► Fiziksel, sosyal, psikolojik ve zihinsel gelişimi olumsuz etkileyecek şekilde teknoloji kullandığımızda, bu kullanım bizim için zararlı hale gelir.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN NE YAPMALI?
Değiştir
Genellikle televizyon, bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi çeşitli teknolojik araçları kullanmayı tercih ettiğin saatler vardır. Bu saatleri değiştirmek, mesela akşam oyun oynuyorsan bunu sabah veya öğlene almak faydalı olabilir. Ayrıca sadece zamanı değil, teknolojiyi kullandığın mekânı değiştirmek de çözümün bir parçası olabilir.
Gözünün önünde olsun
Renkli posterler hazırla. Örneğin bir kâğıda “Teknolojiye Dur De!” yazıp asabilirsin. Bir başka kâğıda “Sadece 1 saat” yazıp göz önünde bulundurabilirsin.
Program yap
Her bir alet için makul bir kullanım süresi vardır. Senin için uygun olan süreleri belirlemekte ailen ve öğretmenlerin yardımcı olabilir. Makul kullanım süresinin bitiminde bir aktivite planlayabilir, ailen ve arkadaşlarından bu konuda yardım alabilirsin.
Hedef koy
Günlük hayatta teknolojiden uzak kalma ile ilgili hedefler koymak kişiyi güçlendirir ve bağımlılığı önlemekte etkilidir. Örneğin bu hafta sonu hiç teknoloji kullanmayacağım diyebilirsin.
Spor yap
Spor yapmak hem bedenen hem de zihnen rahatlamaya yardımcıdır. Düzenli spor insanı bağımlılıktan uzak tutar.
Gerektiğinde “İmdat!” demesini bil
Aile ve yakın arkadaşlara teknoloji bağımlılığı konusunda yaşadığın zorlukları paylaşıp onlardan yardım istemek mücadeleni kolaylaştırır.
Yaz, yaz, yaz
Günlük tutmak, hislerini bir deftere dökmek, kendini teknolojiden uzak tutacak işleri, yapmak isteyip de yapamadığın faaliyetleri bir deftere yazmak da işe yarayabilir. Bağımlılık veya teknoloji kullanımıyla ilgili düşünceleri kâğıda dökmek ve sonra her birini tek tek değerlendirmek hem kendini tanıma hem de makul çözümler üretme konusunda faydalı olur.
Dışarı çık
Sanal ortamda arkadaş edinmek kolay olsa da gerçek hayat dışarıda. Farklı spor ve sanat aktivitelerine, kültürel faaliyetlere katılarak sosyalleşmek bağımlılıktan korunmada etkilidir.
Yardım iste
Aile ilişkilerinin bozulması teknoloji bağımlılığının bir sebebi olabilir. Ailenle istediğin gibi konuşamadığın sorunların varsa bunları güvenebileceğin bir büyüğünle (akraba, öğretmen, psikolog vb.) konuşarak çözüme ulaşmayı denemelisin.
Bu bilgiler ışığında siz sayın velilerimizin çocukları zararlı teknolojiden uzak tutarak, sınıf öğretmenlerimiz aracılığıyla bu kurala uyan öğrencilerimizi bildirirseniz okul veli işbirliğiyle önce manevi sonra maddi ödül almaları sağalacaktır.
Sayın velilerimizin bu kampanyaya katılmalarını ve desteklerini bekliyoruz.